Ένα μουσείο για την Columbia
- 12 Νοεμβρίου 2018
- Rous News
- Καταχωρήθηκε στο Άρθρα πολιτισμούΜουσικά Νέα - Άρθρα
Η πρόταση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας για να ενταχτεί η περιοχή του Προμπονά στο σχέδιο πόλης αναζωπυρώνει τη συζήτηση για το μέλλον της Columbia και για την προσπάθεια και το αίτημα να γίνει το εργοστάσιο μουσείο.
Στα στούντιό της ηχογραφήθηκαν αριστουργήματα. Στιχουργοί, συνθέτες, τραγουδιστές, ποιητές έχουν ποτίσει με τους στίχους, τις νότες και τις μουσικές τους τους τοίχους της Columbia, καταθέτοντας την ψυχή τους για να παραχθούν 250.000 δίσκοι! Στα 59 χρόνια λειτουργίας του, από το 1928 μέχρι το 1991, το εργοστάσιο της Columbia συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη διάδοση της ελληνικής μουσικής. Είναι ένας χώρος ιερός, συνδεδεμένος με την πολιτιστική μας ταυτότητα». Υπάρχει αγωνία για τη για τη διάσωση της κληρονομιάς του εργοστασίου της Columbia, που από το 1999 πέρασε στα χέρια κατασκευαστικής εταιρείας.
Έχουμε το παράδειγμα του μουσικού χωριού της EMI, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Renzo Piano στη Μονμάρτρη με άξονα μια σειρά παλιών κτιρίων και συνδυάζει διαφορετικές χρήσεις, ξεδιπλώνει το δικό τους όραμα για το εργοστάσιο. «Αντί για τα εμπορικά κτίρια που σχεδιάζονται στα 14 στρέμματα του εργοστασίου, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα δημόσιο μουσείο με όλο το αρχείο της δισκογραφίας: εξώφυλλα, ετικέτες, φωτογραφικό υλικό και μηχανήματα ηχογράφησης, βιβλιοθήκες, κέντρο τεκμηρίωσης, χώρος συναυλιών, στούντιο για νέους δημιουργούς.
Διεκδικούμε ένα μουσείο “ζωντανό” αλλά κι ένα μουσείο εθνικό, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Πολιτισμού ή του Δήμου Αθηναίων, διότι η μελέτη, η έρευνα της ιστορίας της μουσικής και η συνέχισή της δεν είναι υπόθεση ενός ιδιώτη ή μιας κλειστής ομάδας με άγνωστα ή εμπειρικά κριτήρια. Οι προσπάθειές μας υποστηρίχτηκαν από σημαντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς, όπως ο εκλιπών Μ. Ρασούλης, ο Χρ. Λεοντής, ο Ν. Μαυρουδής κ.ά., αλλά δεν έγινε το ίδιο με την πολιτεία».
Από την αρχή της σύστασής της το 2005 η επιτροπή είχε καταθέσει αίτηση στο Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων (ΣΝΜ), ώστε ο χώρος της Columbia να χαρακτηριστεί συνολικά ιστορικός τόπος, αλλά μέχρι και σήμερα ούτε το υπουργείο Πολιτισμού ούτε ο Δήμος Αθηναίων έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Η πρόσφατη πρόταση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας να ενταχτεί η ευρύτερη περιοχή του Προμπονά, η οποία περιλαμβάνει και τα κτίρια της Columbia, στο σχέδιο πόλης ξαναφέρνει το θέμα στην επικαιρότητα.
Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση της επιτροπής μια μελέτη για την αξιοποίηση του ιστορικού τόπου της Columbia και της περιοχής Προμπονά από τη δημοτική σύμβουλο Αθήνας και καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου και τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δήμητρα Ζύγδα. Απόρροια των σπουδαστικών εργασιών του Πολυτεχνείου στο μάθημα του αστικού σχεδιασμού, αυτή η πρόταση περιλαμβάνει τη διατήρηση του χώρου ως μουσείου και την πλαισίωσή του από σύγχρονες μουσικές χρήσεις στον υπαίθριο χώρο, χώρους πρασίνου καθώς και σύγχρονα εργαστήρια κεραμικής στην ευρύτερη περιοχή Προμπονά.