Μια από τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής, που λίγοι γνωρίζουν και ακολουθούν, είναι και η κατανάλωση τροφίμων που δεν διαταράσσουν το pH του οργανισμού μας. Κι εδώ ακριβώς μπαίνει στο «παιχνίδι» η αλκαλική διατροφή.
Οι θεμελιώδεις αρχές της υγιεινής διατροφής αναφέρουν ότι το υγιεινό είναι το πρωτογενές, το ανεπεξέργαστο και το ωμό, με τη σωστή ενυδάτωση και τον προσεκτικό συνδυασμό τροφών να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Ανάμεσα σε αυτές τις βασικές αρχές, συναντάμε άλλη μία, η οποία υποστηρίζει ότι η αλκαλική διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της υγείας μας. Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτό το είδος διατροφής και πώς μπορεί να μας βοηθήσει στην υγεία και τη σιλουέτα μας; Ο Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος , προπονητής μαχητικών τεχνών και ειδικός σε θέματα διατροφής για αθλητές, μας εξηγεί τις βασικές αρχές αυτού του είδους διατροφής και τι πρέπει να καταναλώνουμε για να διατηρούμε τον οργανισμό μας υγιή και δυνατό.
Τι είναι η αλκαλική διατροφή
Η αλκαλική διατροφή είναι αυτό το είδος διατροφής που διατηρεί το pH του οργανισμού μας σε ισορροπία, έτσι ώστε να παραμένουν υγιή τα κύτταρα και οι ιστοί και να λειτουργούν όλα σωστά και αποτελεσματικά, προκειμένου εμείς να αισθανόμαστε ευεξία και να είμαστε υγιείς. Το pH του οργανισμού μας είναι 7,4 δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε στην τιμή αυτή, πρέπει να τρώμε κατά , και όχι όξινες όπως κρεατικά, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά. Λόγω του ότι η διατροφή είναι μια από τις κύριες αιτίες που το pH μας μπορεί να μην είναι ισορροπημένο, η σωστή επιλογή τροφών με βάση το pH τους μπορεί να μας εξασφαλίσει την ισορροπία στον οργανισμό μας.
Το pH των τροφών
Δείτε πώς κατηγοριοποιούνται οι τροφές με βάση το πόσο αλκαλικές ή όξινες είναι,έτσι ώστε να οργανώσετε το διατροφικό σας πλάνο.
Εξαιρετικά αλκαλικές τροφές (pH 8,5-9,0)
Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε τα λεμόνια και το καρπούζι που έχουν pH 9,0, ενώ με pH 8,5 είναι το ακτινίδιο, ο ανανάς, τα δαμάσκηνα, ο μαϊντανός, το μάνγκο, το νεροκάρδαμο, το πεπόνι, τα σπαράγγια, τα γλυκά σταφύλια και αχλάδια, τα ξερά σύκα, οι ξανθές σταφίδες, τα φύκια κελπ, οι ξεροί χουρμάδες, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα αντίδια, το λάιμ, το passion fruit. Συγκεκριμένα, τα λεμόνια είναι εξαιρετικά για το βήχα, τον πονόλαιμο, το κρυολόγημα, την καούρα και τις πεπτικές διαταραχές, ο μαϊντανός καθαρίζει τα νεφρά και τα σπαράγγια αποτελούν ισχυρό μειωτή οξύτητας.
Μέτρια αλκαλικές τροφές (pH 7,5-8,0)
Εδώ συναντάμε το αβοκάντο, το αλεύρι αραρούτι, το φρέσκο αρακά, τα βερίκοκα, τα καρότα, τη γλυκιά κολοκύθα, το μαρούλι, τα γλυκά μήλα, τα μούρα, τις ώριμες μπανάνες, τα νεκταρίνια, τα γλυκά ροδάκινα, το σέλινο, το σκόρδο, το σπανάκι, τα φρέσκα σύκα και χουρμάδες, με pH 8,0, ενώ με pH 7,5 είναι η λιγότερο γλυκιά κολοκύθα και αρακάς, τα κουκιά, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα ξινά μήλα, το μηλόξυδο, η φρέσκια πιπερόριζα, τα λιγότερο γλυκά ροδάκινα, τα σμέουρα, οι φράουλες, τα χαρούπια, τα πράσινα φρέσκα φασολάκια, τα ξινά σταφύλια, το γογγύλι κ.ά. Να θυμάστε ότι το αλεύρι αραρούτι περιέχει υψηλό ασβέστιο και το ανόθευτο μηλόξυδο βοηθάει στο πεπτικό, ενώ τα χαρούπια μπορούν να υποκαταστήσουν το κακάο και είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία.
Τροφές ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες (pH 7,0-7,5)
Ανάμεσα στις ελαφρώς αλκαλικές τροφές συναντάμε τα αμύγδαλα, το αγγούρι, την αγκινάρα, το θαλασσινό αλάτι, τη βύνη κριθαριού, το γιδίσιο γάλα και τυρόγαλο (άβραστο), το ελαιόλαδο, τις ώριμες ελιές, τη φρέσκια καρύδα, τα ξερά, ψημένα κάστανα, τα κεράσια, την κινόα, το κρεμμύδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, το ανεπεξέργαστο μέλι, τη μελιτζάνα, το μοσχοκάρυδο, τη μουστάρδα, τις μπάμιες, τα μπαχαρικά, τις γλυκές ή μέτρια γλυκές ντομάτες, σπόροι σουσαμιού, τα ξερά φασόλια σόγιας. Κάτι που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το γιδίσιο γάλα και τυρόγαλο βοηθούν στην πέψη και οι σπόροι σουσαμιού διατηρούν υψηλά επίπεδα αφομοιώσιμου ασβεστίου.
Ελαφρώς όξινες τροφές προς ουδέτερες (pH 6,5-7,0)
Περνώντας στις ελαφρώς όξινες τροφές βρίσκουμε το ασπράδι των αβγών, τα βατόμουρα, το βούτυρο, το ομογενοποιημένο γάλα, τα φρέσκα και ξερά δαμάσκηνα, τα δημητριακά πρωινού (ανεπεξέργαστα με μέλι, φρούτα, σιρόπι σφενδάμου), τις ξιδάτες ελιές, τα διάφορα έλαια εκτός του ελαιολάδου, τα καρύδια, την ξερή καρύδα, το κριθάρι, τα κράνμπερι, τα κράκερ σίκαλης, ρυζιού ή σίτου (ανεπεξέργαστα), τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τη μαργαρίνη, το επεξεργασμένο μέλι, το μοσχοκάρυδο, τους σπόρους κολοκύθας, τα τυριά (ελαφρά και λεπτά), τις φακές, τα ξερά φασόλια, τα φιστίκια Αιγίνης, τη φρουκτόζη, το ψωμί σίκαλης. Έχετε υπόψη σας ότι τα γαλακτερά δημιουργούν βλέννες και είναι δύσπεπτα και ότι τα φυτρωμένα ξερά φασόλια είναι ουδέτερα, με pH 7,0.
Μέτρια όξινες τροφές (pH 6,0-6,5)
Το κρασί, τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, το οστρακόδερμα, οι πίκλες εμπορίου, το επεξεργασμένο σιρόπι σφανδάμου, οι φρουτοχυμοί με ζάχαρη, το φύτρο σιταριού, τα ψάρια, το ψωμί από καλαμπόκι, η βρώμη, το ρύζι και η σίκαλη εντάσσονται στις τροφές με pH 6,0. Τα ολόκληρα αβγά καλά βρασμένα, τα γλυκά με σπόρους και μέλι, η κέτσαπ, η μαγιονέζα, οι πράσινες μπανάνες, οι ξεφλουδισμένες πατάτες, το ρύζι μπασμάτι και αναποφλοίωτο, τα έντονα τυριά, το φαγόπυρο, το αράπικο φιστίκι, τα ψωμιά καλαμποκιού και ρυζιού, η σάλτσα σόγιας του εμπορίου έχουν pH 6,5. Θυμηθείτε ότι το καλής ποιότητας κόκκινο κρασί, μέχρι ένα ποτηράκι, είναι καλό για το αίμα.
Εξαιρετικά όξινες τροφές (pH 5,0-5,5)
Στις ιδιαιτέρως όξινες τροφές βρίσκουμε τα τεχνητά γλυκαντικά με pH 5,0, ενώ στις τροφές με pH 5,5 εντάσσονται το άσπρο και σταρένιο αλεύρι, το ιωδιούχο ραφιναρισμένο αλάτι, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά, το μοσχαρίσιο κρέας, η γαλοπούλα, τα γλυκά με άσπρο αλεύρι, η ζάχαρη (άσπρη και καστανή), τα ζυμαρικά, ο καφές, οι καραμέλες, το κατσίκι, το κοτόπουλο, το κουνέλι, οι μαρμελάδες, το λικέρ, η μπίρα, το λευκό ξίδι, το άσπρο ρύζι, το σιμιγδάλι, η σοκολάτα, το σταρένιο ψωμί, το μαύρο τσάι, το χοιρινό. Αποφύγετε όσο μπορείτε τη ζάχαρη, καθώς διαταράσσει το μεταβολισμό και έχετε υπόψη σας ότι τα ανθρακούχα ποτά απομυζούν τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού.
Με λίγα λόγια, η ιδανική διατροφή που εξασφαλίζει την υγεία και λειτουργεί και σαν μέτρο πρόληψης για διάφορες ασθένειες, είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με φρούτα, ξηρούς καρπούς και όχι επεξεργασμένα δημητριακά και στη συνέχεια προς το βράδυ να τελειώνουμε με δομικά υλικά, όπως πρωτεΐνες και μέταλλα, μέσα από λαχανικά, τυρί, γιαούρτι, ψάρι και ξηρούς καρπούς, όπως συστήνει ο ειδικός. Το απόγευμα είναι ιδανικό να κάνουμε ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, ώστε να αποβάλλονται οι τοξίνες, να πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάμεσα στα γεύματα και να αποφεύγουμε αναψυκτικά, αλκοόλ και επεξεργασμένες τροφές και υγρά.
Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη και με τη βοήθεια του γιατρού σας που γνωρίζει το ιστορικό και τις ανάγκες σας, οργανώστε τη διατροφή σας έτσι ώστε να ακτινοβολείτε υγεία μέσα κι έξω και να διατηρείτε την ισορροπία του οργανισμού σας στην καθημερινότητά σας.
Πηγή: www.ygeia.gr