O ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Γεννημένος στο Σικάγο. Σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Διεθνή σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.
Ήταν πολύπλευρος και πολυτάλαντος. Δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς αφού ήταν γόνος καλλιτεχνών (του σατυρικού καλλιτέχνη Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) και της Χαρίκλειας Μακρή, που ήταν χορεύτρια).
O πρόωρος χαμός του (μόλις σε ηλικία 49 ετών) τον Ιούνιο του 2016, σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο κόσμο.
Άφησε όμως πλούσιο έργο πίσω του.
- Σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, παραγωγός ταινιών, σεναριογράφος, σεναρίστας ραδιοφώνου, ραδιοφωνικός παραγωγός με την εκπομπή ”Αισθηματική Αγωγή” μέσα από τις συχνότητες ”Στο Κόκκινο” και ”902 αριστερά στα Fm”. Επίσης υπήρξε ραδ. παραγωγός στον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό TOP FM), ιδρυτής της οπτικοακουστικής εταιρίας «Astra Tv» (1995). Ιδιοκτήτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του συναυλιακού χώρου «Gagarin 205».
- Το 2002 εγκαινίασε τον θρυλικό συναυλιακό χώρο «Gagarin 205» (Λιοσίων 205).
- Το 2009 παραχώρησε την διαχείριση και το management του συναυλιακού χώρου «Gagarin 205» στον κινηματογραφικό παραγωγό και επιχειρηματία Λάμπρο Τριφύλλη. Ο ίδιος παρέμεινε στο σχήμα με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή.
ΤΡΥΠΕΣ – ΔΕΝ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Ν. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
- Σκηνοθέτησε σε ασπρόμαυρο super 8 mm φιλμ το video clip για το κομμάτι «Δεν χωράς πουθενά» του συγκροτήματος Τρύπες καθώς και ένα μικρού μήκους σουβενίρ από την συναυλία των Τρυπών στο club Marquee του Λονδίνου.
Οι Τuxedomoon στον Λυκαβητό Ντοκυμαντέρ – No Tears
Ντοκιμαντέρ-μαμούθ για το συγκρότημα Tuxedomoon με τον τίτλο No Tears. Τα γυρίσματα έγιναν με τη σκηνοθεσία του Νίκου Τριανταφυλλίδη, με αφορμή την επετειακή συναυλία του συγκροτήματος για τα δεκάχρονά τους στο Θέατρο Λυκαβηττού.
Ο Screaming Jay Hawkins στην Αθήνα Ντοκυμαντέρ – Ι put a spell on me
Το 1999, σε ηλικία 70 ετών, ο Αμερικανός μουσικός Screaming Jay Hawkins (Σκρίμιν Τζέι Χόκινς) επισκέφθηκε την Ελλάδα και έδωσε δύο συναυλίες μετά από πρόσκληση του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος και κινηματογράφησε αυτές τις συναυλίες. Όμως, αναπάντεχα, δύο μήνες μετά ο Χόκινς πέθανε. Στην ταινία, εκτός από το ντοκουμέντο του ταξιδιού του Χόκινς στην Αθήνα, υπάρχει σπάνιο υλικό από τις παλαιότερες εμφανίσεις του, καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά. H ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ.
Φιλμογραφία Νίκου Τριανταφυλλίδη:
- 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το Μέλλον (2016 ντοκιμαντέρ)
- Τα Στέκια – Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού (2014-2015 σειρά ντοκιμαντέρ) σενάριο , σκηνοθεσία , καλλιτεχνική διεύθυνση.
- Οι αισθηματίες (2014 , μυθοπλασία) σενάριο , σκηνοθεσία
- Screamin’ Jay Hawkins – Ι put a spell on me (2001, ντοκιμαντέρ) σκηνοθεσία, παραγωγή.
- Μαύρο γάλα (1999, μυθοπλασία) σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή.
- Tuxedomoon, no tears (1998, ροκιμαντέρ) σκηνοθεσία, παραγωγή, μοντάζ
- Το παλτό (1997, τηλεταινία μυθοπλασίας) σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή.
- Ράδιο Μόσχα (1995, μυθοπλασία) σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Κρατικά Βραβεία του ΥΠΠΟ. Το Ραδιο Μόσχα ταξίδεψε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
- Dogs licking my heart (1993, μυθοπλασία μ.μ.) σενάριο, σκηνοθεσία, εκτέλεση παραγωγής, μοντάζ.
- Momus, amongst women only (1992, Μώμος μόνος μεταξύ γυναικών, ντοκιμαντέρ μ.μ.) σενάριο, σκηνοθεσία. Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 1993. Προβλήθηκε και σε διεθνή φεστιβάλ.
https://www.youtube.com/watch?v=QEgiiu5lUxI
Τα Στέκια «Το δισκάδικο»
Τα Στέκια «Ντισκοτέκ»
Τα Στέκια – Ροκ εντ ρολ, η εισβολή
Τα Στέκια – Ρόδον