Ψηφιακή δημοσιογραφία και media στην απαρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης
- 7 Ιανουαρίου 2018
- Δώρα Μοσχοπούλου
- Καταχωρήθηκε στο MediaΑΠΟΨΕΙΣΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Της Δώρας Μοσχοπούλου
Αντιμέτωπα με νέο ψηφιακό περιβάλλον ΜΜΕ και δημοσιογράφοι
Ψηφιακή δημοσιογραφία, social media, κυβερνοπόλεμος, fake news, infowar κ.α…
Ο δημοσιογράφος της ψηφιακής εποχής και η ψηφιακή δημοσιογραφία είναι γεγονός. Η παραδοσιακή δημοσιογραφία φθήνει χρόνο με το χρόνο, εδώ και μια δεκαετία (σύμφωνα με και με τις πωλήσεις έντυπων μέσων). Έτσι τα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης-Επικοινωνίας αλλάζουν, προσαρμόζονται, αλλιώς «πεθαίνουν».
Το ποσοστό διαφημιστικής δαπάνης στο διαδίκτυο καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξηθεί σημαντικά, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ΜΜΕ που παρουσιάζουν μείωση σε έσοδα από διαφημιστικές δαπάνες.
Η ψηφιακή εποχή σε συνδυασμό με την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομική κρίση, οδήγησαν σε συγχωνεύσεις, κλείσιμο και άφθονη ανεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο.
Έτσι, ο «ψηφιακός δημοσιογράφος», καλείται πλέον σε on-line, άμεσο σχολιασμό, κριτική, αξιολόγηση και ανάλυση, σε πραγματικό χρόνο που συμβαίνει ένα γεγονός, μια στιγμιαία πληροφόρηση (είδηση). Αυτό θα μπορούσε να στερήσει την πολύπλευρη θεώρηση, την καλόπιστη κριτική και το επικοδομιτικό διάλογο, μετατρέποντάς τον δημοσιογράφο σε μεταπράτη, αναμεταδότη πληροφοριών, χωρίς αρκετές φορές να υπάρχει ο χρόνος της διαστάυρωσης της ρέουσας πληροφορίας, με αποτέλεσμα να έχουμε την αναμετάδοση των λεγόμενων fake news (ψευδών ειδήσεων) με παραπλανητική, κακόβουλη, διαστρεβλωτική αποπροσανατολιστική πληροφόρηση που συνήθως αναπαράγεται αυτούσια και αναμεταδίδεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).
Με την ταχύητα της διάδοσης της πληροφορίας, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, η διαφοροποίηση της δημοσιογραφικής ύλης ουσιαστικά είναι ελάχιστη με αποτέλεσμα να διαφέρει συνήθως, η οπτική γωνία που το εκάστοτε ΜΜΕ θέλει να δώσει στην είδηση, καθώς και η ιεράρχησή της ανάλογα την έμφαση που θέλει να δώσει στην εκάστοτε είδηση.
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην πληθόρα των blogs, με την επί παντός επιστητού αρθρογραφία, εξειδικευμένης ύλης και μη. Την συμμετοχική παραγωγή ειδήσεων από εθελοντές ή ακόμα και την απευθείας, αυτοματοποιημένη δημιουργία άρθρων με τη βοήθεια και πάλι της τεχνολογίας από σχετικό πρόγραμμα (software) καθώς και αρκετές ακόμα καινοτομίες όπως π.χ το πρώτο ρομπότ ειδήσεων, που αφήνουν πίσω για τα καλά το παραδοσιακό δημοσιογραφικό τοπίο.
Έχουμε ακόμα την τελευταία δεκαετία και τις επιθέσεις σε ιστοσελίδες ΜΜΕ, τον λεγόμενο κυβερνοπόλεμο (infowar) όπου με κακόβουλο λογισμικό (κυβερνο-όπλο), εισβάλουν στο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή (server) του ΜΜΕ.
Η ροή των πραγμάτων και των ειδήσεων τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Στις προσταγές τους κι εμείς λοιπόν με το ROUS NEWS.