ΟΜΗΡΟΣ
Τα μέγιστα και ανυπερέβλητα ποιητικά μνημεία της παγκόσμιας σκέψης αποτελούν τα δύο αριστουργηματικά έπη, η Ιλιάδα και Η Οδύσσεια του Ομήρου. Ιούλης αν οι αρχαίοι πολιτισμοί της ανατολής σε γνώσεις, θρησκευτικές δοξασίες, μύθος και σύμβολα, σε ηθικές αντιλήψεις και σε τέχνη, πολλαπλασιασμένα από την πλούσια ελληνική διανόηση και διυλισμένα από την καθαρή και λεπτή ελληνική αισθητική, κατάληξαν στον Όμηρο, σαν απόσταγμα ποίησης, πλαστικότητας και καλούς. Ετσι τα δύο ομηρικά έπη αποτέλεσαν και παράμειναν έκτοτε δύο αστείρευτες πηγές κάθε τέχνης, ιδανικά και άφθαστα πρότυπα για κάθε ποίηση.
Ιλιάδα:
Το κυρίως ηρωικό έπος. Βασίζεται στην φιλονικία μεταξύ του Αγαμέμνονος και Αχιλλέως, περιγράφει όλα τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που είχε στην τρωική εκστρατεία και ανατρέχει επεισοδιακά σε όσα προηγήθηκαν της εκστρατείας και στην εν γένει ελληνική μυθολογία. Θεοί, ήρωες, παραδόσεις, περιπέτειες, περιγραφές, αποτελούν στην Ιλιάδα έναν κόσμο που κινείται και ζει με όλη την ενέργεια της αλήθειας και μέσα στο άπλετο φως της πιο υψηλής ποίησης.
Οδύσσεια:
Το πολυσύνθετο και πολυμερές έπος αυτό του Ομήρου διηγείται την δεκάχρονη περιπλάνηση του Οδυσσέα, ύστερα από τον Τρωικό Πόλεμο, επιστρέφοντας στην Ιθάκη. Οι πολιτισμοί, οι θρησκείες, η ιστορία, τα ήθη των τότε λαών, καθώς και των μυθολογούμενων, περιλαμβάνονται και συμπλέκονται στην αριστουργηματική περιπετειώδη αφήγηση.