Για ποιο «Ξεχασμένο Πηγάδι» τραγούδησαν οι Πουλικάκος και Σιδηρόπουλος;
- 8 Δεκεμβρίου 2017
- Rous News
- Καταχωρήθηκε στο Άρθρα πολιτισμούΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δύο τραγούδια για την παγίδα που καταπίνει ανθρώπους…Το ξεχασμένο πηγάδι!
Τι είναι αυτό το Ξεχασμένο Πηγάδι και πού βρίσκεται; Ο θρύλος λέει πως είναι πολύ επικίνδυνο, και πως πολλοί έχουν πέσει μέσα. Για το πηγάδι αυτό, πρώτος μας είχε μιλήσει ο Δρ. Πολυκαρπώφ, κατά κόσμον Δημήτρης Πουλικάκος.
Αυτός λοιπόν, βασιζόμενος στις κατηχήσεις, ενός οξυδερκούς ερευνητή, του Αντώνιου Τριανταφύλλου, μας διηγήθηκε το 1970, την τραγική ιστορία τριών φίλων, των Βρασίδα, Χαρίλαου και Λούλη.
Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα μέχρι εκείνη την στιγμή ανέμελα πρόσωπά τους, ο Βρασίδας κι ο Χαρίλαος προσπάθησαν να τραβήξουν τον Λούλη απ’ τα βάθη του ξεχασμένου πηγαδιού. Μάταια όμως γιατί σχοινί δεν βρήκαν πουθενά για να τον βγάλουν έξω.
Το τραγούδι αφήνει έναν γρίφο στο τέλος, γιατί μας λέει πως παρόλο που ο νεαρός Λούλης δεν κατόρθωσε να βγει απ’ το πηγάδι, πέθανε 64 ετών.
Ποιο είναι το νόημα;
Το Ξεχασμένο Πηγάδι που ρούφηξε τον Λούλη, είναι γραμμένο (από τον Αντώνη Τριανταφύλλου) μες στην δικτατορία. Συμβολίζει την χουντική κοινωνία που ρουφούσε τον ανέμελο και εφησυχασμένο Έλληνα.
Το νόημα στους ψυχεδελικούς κύκλους, ήταν φανερό: η ζωή υπάρχει έξω από το πηγάδι του συμβιβασμού. Ο μικροκακόμοιρος, που ζει σύμφωνα με το χουντικό ιδεώδες, μπορεί να πεθαίνει 64 χρόνων, αλλά είναι από χρόνια, βαθιά σε ένα πηγάδι πεθαμένος.
Το Ξεχασμένο Πηγάδι, επηρέασε όλους τους μετέπειτα καλλιτέχνες του ροκ, και μάλιστα, το 1988, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, γράφει το τραγούδι “Της Εθνικής Συμφιλίωσης”, που αποτελεί την συνέχεια της ιστορίας.
Στο τραγούδι του Παύλου, τα χρόνια έχουν περάσει, στην παρέα είναι πάλι τρεις φίλοι, αλλά μόνον οι δύο από τα παλιά, ο Χαρίλαος, δεν υπάρχει.
Είναι μια σοβαρή καταγγελία αυτή που απευθύνεται στους πρώην αγωνιστές που μεγάλωσαν και έγιναν οι δημοκρατικοί νοικοκύρηδες της μεταπολίτευσης. Όμως, θα ρωτήσει κανείς: Πού είναι εδώ το σύμβολο; Το Ξεχασμένο Πηγάδι, βρίσκεται σε μια τέτοια εικόνα; Βεβαίως.