Συνέντευξη με τους Κάρμα !!!
- 14 Νοεμβρίου 2017
- Dj Dorous
- Καταχωρήθηκε στο InterviewsΣυνεντεύξεις
Κάρμα: ”Το ελληνόφωνο ροκ υπάρχει από τη γέννησή του,τις δεκαετίες ’60,’70 μέχρι σήμερα. Υπάρχουν μπάντες που κινούνται σε αυτόν το χώρο και το αγαπούν, το θέμα όμως είναι κατά πόσο το μουσικό σύστημα εδώ στην Ελλάδα το αφήνει να ακούγεται κάθε φορά.”
Συνέντευξη: Δώρα Μοσχοπούλου (Rous Fm)
Κάρμα, ο νόμος της ανταπόδοσης ή της αιτίας και του αποτελέσματος, ένας από τους συμπαντικούς νόμους. Κάπως έτσι καρμικά έγινε και η γνωριμία μας, που στην πορεία έγινε φιλία, με αρκετά κοινά σημεία να μας ενώνουν, όπως η αγάπη μας για το ροκ.
Οι ΚΑΡΜΑ δημιουργήθηκαν το 1998, όπου μέσα από αποτελέσματα προσωπικών βιωμάτων τους, ο συμπαντικός νόμος τους έσμιξε. Έπειτα από πολλές εμφανίσεις σε γνωστές μουσικές σκηνές της Αθήνας και σε φεστιβάλ, κάνοντας αίσθηση απο την την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά! Ο δεύτερος τους δίσκος είναι γεγονός!
Ο δεύτερος δίσκος σας, με τίτλο ΤΟ ΧΡΕΟΣ, κυκλοφόρησε. Προσωπικά θα τον χαρακτήριζα ιδιαίτερο (με την καλή έννοια). Πείτε μας όμως εσείς λίγα λόγια γι’ αυτόν.
Ο δίσκος αυτός ξεκίνησε να γράφεται σχεδόν αμέσως μόλις κυκλοφόρησε ο 1ος μας δίσκος το 2009. Επηρρεασμένοι από όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα από συζητήσεις μεταξύ των μελών των ΚΑΡΜΑ, αλλά και φίλων συνεργατών μας, άρχισε να χτίζεται σιγά σιγά το υλικό του. Πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε, είναι κάτι που έχουμε σαν οδηγό στη μουσική μας πορεία. Η μουσική είναι και ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μας, τα οποία προκύπτουν από αυτά που βιώνουμε. Οργή που εναλλάσεται με αγάπη, αγανάκτηση που εναλάσσεται με δέος και ελπίδα, είναι κάποια από αυτά που υπάρχουν σε αυτόν τον δίσκο.
Ήθελα να σας ρωτήσω για τα αποσπάσματα της Ασκητικής του μεγάλου, Νίκου Καζαντζάκη που έχετε συμπεριλάβει στον τελευταίο σας δίσκο. Πως το σκεφτήκατε;
Το τραγούδι «το χρέος» (πριν ακόμα βρούμε τον τίτλο του) που είναι και το ομόνυμο του δίσκου, είναι από τα πρώτα τραγούδια που ξεκινήσαμε σαν ιδέα να γράφουμε. Σκεφτήκαμε θετικά για να ξεκινήσουμε αυτό το μουσικό ταξίδι, παίρνοντας έμπνευση από τον τόπο μας και τα καλά του, αφήνοντας τα άσχημα του σήμερα για μετά. Ήταν και το τελευταίο που ολοκληρώθηκε μαζί με τους «νεοραγιάδες». Στην πορεία λοιπόν και μιας το τραγούδι αυτό μιλάει για την Ελλάδα, σκεφτήκαμε να βάλουμε σε αυτό κάποια λόγια δυνατά. Λόγια ενός μεγάλου συγγραφέα ή ποιητή ή φιλοσόφου που έχει γεννήσει τούτος ο τόπος, ώστε να πάρει το τραγούδι έναν παραπάνω άνεμο ώθησης για σκέψη και προβληματισμό για όλους μας. Έτσι προέκυψε η ιδέα του Μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, που ήταν και συγγραφέας και ποιητής και φιλόσοφος.
Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν, παίρνοντας την άδεια από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη(Πάτροκλος Σταύρου) αποσπάσματα από την Ασκητική, που είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Το χρέος σαν τίτλος, προέκυψε μέσα από αυτήν. Το χρέος σαν λέξη πια έχει χάσει το νόημά της. Είναι μια λέξη που παραπέμπει στο φόβο και την υποτέλεια. Ο Ν.Καζαντζάκης είναι αυτός που μας θυμίζει μέσα από την Ασκητική, την πραγματική της έννοια. Το πραγματικό χρέος του ανθρώπου απέναντι στη ζωή. Έχουμε ακόμα χρησιμοποιήσει αποσπάσματα της Ασκητικής στο τραγούδι «γιορτή», το οποίο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο αυτόν άνθρωπο και στο μουσικό θέμα «ευγνωμοσύνη», με το οποίο κλείνουμε το δίσκο.
Το τραγούδι με τίτλο Νοεραγιάδες, με την πρώτη φορά που το άκουσα να το παίζετε σε live σας, ένιωσα να ταυτίζομαι με το νόημα του, να θέλω να το τραγουδήσω κι εγώ. Όταν το γράψατε είχατε ενδιασμούς για το αν πρέπει να κυκλοφορήσει; Φοβηθήκατε τυχόν αντιδράσεις; Γνωρίζω πως το τραγούδι αρέσει πολύ…
Καταρχάς το τραγούδι εκτός από το συναίσθημα οργής που εκφράζει, είναι και μια καταγραφή όλων αυτών που συμβαίνουν μέσα από τα μάτια του Βασίλη Δρακονταειδή, που είναι και ο δημιουργός του (στίχοι-μουσική). Σκεφτήκαμε ότι ίσως να προκαλούσε κάποιες αντιδράσεις, όμως θεωρούμε ότι κάποιες αλήθειες πρέπει να λέγονται «ωμές» και έξω απ ‘ τα δόντια. Άλλωστε ροκ παίζουμε.
Κόντρα στο ”ρεύμα” της εποχής, κυκλοφορήσατε δίσκο στη συνηθισμένη του μορφή και όχι μόνο ψηφιακά. Είστε κατά της ψηφιακής διάδοσης της μουσικής; Σκεφτήκατε να κυκλοφορήσετε το δίσκο και να τον πουλάτε μόνο ψηφιακά;
Όπως και ο 1ος μας δίσκος που είχε κυκλοφορήσει από τα Groove House Studios και φυσικά και ψηφιακά, έτσι και ο 2ος ενώ έχει ήδη πρώτα κυκλοφορήσει σε cd στις αρχές Αυγούστου 2012, σύντομα θα υπάρχει και στα ψηφιακά καταστήματα.
Στις ακόμα καλύτερες εποχές του βινυλίου (κάποια στιγμή θα θέλαμε να τυπώσουμε και βινύλιο!), η αγορά ενός νέου δίσκου ήταν ολόκληρη «ιεροτελεστία». Αγόραζες το δίσκο με χαρά και έτρεχες στο σπίτι με την παρέα σου να ακούσεις όσο πιο γρήγορα τη νέα δουλειά της αγαπημένης σου μπάντας(στο σπίτι του φίλου που είχε βέβαια το καλύτερο πικ-απ), αφού πρώτα είχες εξερευνήσει σχολαστικά μέσα έξω όλη τη συσκευασία του (φωτογραφίες-στίχοι-εξώφυλλο κτλ). Αυτός ο ρομαντισμός και η αναγνώριση της αξίας μιας δισκογραφικής δουλειάς, δυστυχώς τείνει να εξαφανιστεί στο όνομα της τεχνολογίας και της εξέλιξης. Προσπαθούμε λοιπόν, από τη μεριά της δισκογραφικής εταιρίας (της δικής μας ανεξάρτητης) να μην βάλουμε το λιθαράκι σε αυτήν την κατάσταση. Ιδιαίτερα σε αυτόν το δίσκο αντιμετωπίζουμε μέχρι στιγμής πρόβλημα με την φυσική διανομή του και γι αυτό φτιάξαμε e-shop στο επίσημο site μας www.karmamusic.gr, μέσω του οποίου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παραγγείλει τους δίσκους μας και να του αποσταλλούν ταχυδρομικώς σπίτι του.
Θεωρούμε επίσης ότι εκτός του ότι το δημιουργικό (artwork) ενός δίσκου συμπληρώνει την άποψη αν θες του καλλιτέχνη και όλων αυτών των μηνυμάτων και συναισθημάτων που θέλει εκείνος να μεταφέρει στον κόσμο, δίνει ακόμα σημαντικές πληροφορίες για όλους τους συνελεστές που βοήθησαν για τη δημιουργία του δίσκου και δίνει και την ευκαιρία σε εμάς να τους ευχαριστήσουμε μέσα από αυτό, όπως φυσικά και όλους τους φίλους που μας στηρίζουν.
Κάνατε στο νέο σας δίσκο, όπως και στον πρώτο σας, συνεργασίες με σημαντικά ονόματα στον χώρο. Θα ήθελα να μας παρουσιάσετε τους συντελεστές του νέου σας δίσκου.
Καταρχάς ευχαριστούμε πολύ τις Εκδόσεις Καζαντζάκη (Πάτροκλος Σταύρου) για την παραχώρηση άδειας χρήσης των αποσπάσμάτων της Ασκητικής του Ν.Καζαντζάκη και ιδιαίτερα την Νίκη Σταύρου για την στήριξη και την βοήθειά της. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς να φιλοξενούμε στο δίσκο μας τον μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη.
Στο τραγούδι «το χρέος», εκτός από τα αποσπάσματα της Ασκητικής που απαγγέλουν οι Ελισάβετ Καρατζόλη και Νίκος Απειρανθίτης, οι στίχοι του τραγουδιού είναι του Διονύση Κωτσάκη, ενώ συμμετέχει παίζοντας λαούτο και κρητική λύρα ο Γιώργος Σκορδαλός.
Στο τραγούδι «γιορτή» απαγγέλει απόσπασμα της Ασκητικής ο Θάνος Λάμπρου, συμμετέχει παίζοντας ιρλανδική γκάιντα ο Bernie Precious, ο οποίος την ηχογράφησε στη Σκωτία για εμάς και τον ευχαριστούμε, καθώς επίσης και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.
Επίσης το τραγούδι «νερομπογιά» υπάρχει στο δίσκο και σε ορχηστρική μορφή με τη συμμετοχή του σολίστα David Lynch(σαξόφωνο).
Ακόμα οι στίχοι του τραγουδιού «ο κόσμος των ονείρων» είναι του Πόλυς Κυριάκου, ενός γνωστού στιχουργού που έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες της χώρας μας, όπως ο Χρήστος Θηβαίος και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.
Στο τραγούδι «φως δυνατό» συμμετέχει ο τραγουδιστής και φίλος Δημήτρης Λιόλιος, ο οποίος είναι χρόνια στο χώρο με δικές του προσωπικές δουλειές, ενώ στα τραγούδια «μερικές φορές» και «κάνε πιο πέρα» κάνουν φωνητικά ο Βασίλης Αξιώτης και ο Χάρης Κανελλόπουλος αντίστοιχα.
Επίσης, στίχους έχουν γράψει οι Μάριος Κατσώνης και Δημήτρης Λάππας και το mastering έγινε στην digital press Hellas από τους Πέτρο Σακιαβέλα και Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ το δημιουργικό είναι των Θάνου Τσίλη και Ειρήνης Ζελέσκου.
Τέλος θα πρέπει να πούμε για τον νέο μας συνεργάτη και φίλο Δημήτρη Μαλέγκα, έναν εξαιρετικό τεχνικό και μουσικό, με τον οποίο κάναμε τη μίξη του δίσκου.
Θα ήθελα να μου πείτε πως προέκυψε και πως ήταν η συνεργασία σας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Επίσης, αν μάθατε κάτι απο εκείνον, αν σας έδωσε κάποια συμβουλή.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι ως γνωστόν ένας ζωντανός θρύλος στο χώρο της ελληνόφωνης ροκ και αναγνωρισμένος καλλιτέχνης φυσικά από όλους, που δεν χωράει καμία αμφιβολία για την ποιότητά του και την αξία του.
Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς να ξεκινήσουμε τη δισκογραφία μας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Πήγαμε σε εκείνον με το τραγούδι «ένας Θεός με νευρική ανορεξία» σε ντέμο μορφή, το άκουσε , του άρεσε και δέχτηκε να συμμετέχει στο δίσκο μας. Ήρθε στο στούντιο μας και συνεργάστηκε άψογα μαζί μας για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αυτό που μας εντυπωσίασε σε εκείνον ήταν ο επαγγελματισμός του, ο χρόνος που αφιέρωσε στην ηχογράφηση ώστε να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα,
σε συνεργασία πάντα με τον συνθέτη (Βασίλη Δρακονταειδή) και τον στιχουργό (Διονύση Κωτσάκη), αλλά και με την Άννα Μανωλαράκη όσον αφορά τις φωνές και τα φωνητικά. Σεβάστηκε και τίμησε τη δουλειά μας και σιγά σιγά δημιουργήθηκε μέχρι και σήμερα και μια φιλική σχέση μεταξύ μας.
Ετοιμάζετε κάποια live; Επόμενοι καλλιτεχνικοί στόχοι;
Θέλουμε να κάνουμε αρκετά live φέτος και εκτός Αθηνών , γι’ αυτό είμαστε σε διάφορες συζητήσεις για την οργάνωσή τους. Σίγουρα θέλουμε να οργανώσουμε προς τον Δεκέμβρη την παρουσίαση του δίσκου, κάτι που ακόμα συζητάμε που και πότε θα γίνει.
Τα άμεσα κλεισμένα live είναι 9 Νοεμβρίου στο after dark με support band τα άγρια μυστικά και μια ιδαίτερη για εμάς εκδήλωση στις 8 Δεκεμβρίου που θα γίνει στο ίδρυμα Κακκογιάννη. Είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή για εμάς εκδήλωση διότι αφορά τον Νίκο Καζαντζάκη για τα 55 χρόνια από το θάνατό του. Η εκδήλωση θα λέγεται «το παιδί τιμά τον Ν.Καζαντζάκη» και διοργανώνεται από τις εκδόσεις Καζαντζάκη και το ίδρυμα Κακκογιάννη. Θα εμφανιστούμε ζωντανά σε μια μουσική παράσταση που ετοιμάζουμε με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου και τη σκηνοθεσία της Μαίρης Καλδάρα.Περισσότερες πληροφορίες θα μάθετε σύντομα στα νέα του site μας.
Επόμενος στόχος μας, στον οποίο ήδη έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε, είναι ένας αγγλόφωνος δίσκος σε πιο hard rock και metal μονοπάτια.
Τι θ’ απαντούσατε σε όσους λένε πως δεν υπάρχει ελληνόφωνο ροκ στις μέρες μας;
Το ελληνόφωνο ροκ υπάρχει από τη γέννησή του,τις δεκαετίες ’60,’70 μέχρι σήμερα. Υπάρχουν μπάντες που κινούνται σε αυτόν το χώρο και το αγαπούν, το θέμα όμως είναι κατά πόσο το μουσικό σύστημα εδώ στην Ελλάδα το αφήνει να ακούγεται κάθε φορά. Και αναφερόμαστε γενικά για το ροκ, όχι μόνο το ελληνόφωνο.Κακά τα ψέμματα είναι μια μουσική που δεν έχει εδώ τις ρίζες της. Σαν λαός έχουμε διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικά ακούσματα. Άρα καμιά φορά ο ήχος της ροκ μουσικής μπορεί να ξενίζει σε κάποιους. Από την άλλη, η μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα, λόγω αυτών που αναφέραμε πιο πάνω, προωθεί μέσα από τα μέσα (ραδιόφωνα, τηλεόραση κτλ) άλλα είδη μουσικής που θεωρεί ότι είναι πιο «εμπορικά» και κερδοφόρα.
Κάποια στιγμή, είχε μια εποχή έξαρσης (’80,’90) και βγήκαν στο προσκήνιο σπουδαία συγκροτήματα όπως Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, magic de spell, Υπόγεια ρεύματα κ.α. Απλά κατά τη γνώμη μας, σιγά σιγά σταμάτησε να αναπαράγεται αυτό το είδος από τα μέσα, προφανώς γιατί κάποιοι έκριναν ότι έπρεπε να τελιώσει αυτός ο κύκλος και να έρθουν άλλες μόδες στο προσκήνιο. Ίσως γιατί η αγορά στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή σε σχέση με αγορές του εξωτερικού. Οπότε κάθε φορά κρίνουν ότι πρέπει να περνούν συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έπαψε να υπάρχει το ελληνόφωνο ροκ σε καμία περίπτωση!Στις μέρες ειδικά το ροκ επιβάλλεται να βγει στην επιφάνεια και πάλι. Οι μέρες «ξεγνασιάς και παραλίας» έχουν περάσει.Η εποχή είναι πιο ωμή και πιο σκληρή. Το ροκ εκτός από άλλα είναι και ένας τρόπος έκφρασης της αντίδρασης και της ανατροπής σε όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Το ροκ δεν είναι για μας μια μόδα που έρχεται και φεύγει.
Θα ήθελα ένα σύντομο σχόλιο σας για όσα ζούμε στη χώρα μας αυτή την εποχή.
Το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με εμάς.Είναι παγκόσμιο. Απλά για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και στο επίκεντρο των εξελίξεων. Είμαστε το πειραματόζωο της νέας τάξης Πραγμάτων και της Παγκοσμιοποίησης που προσπαθεί να επιβάλλει. Μερίδιο ευθύνης θεωρούμε ότι έχουμε όλοι, γιατί τα πάντα είναι θέμα επιλογών. Τόσα χρόνια κάναμε λάθος επιλογές και δεν βλέπαμε δυστυχώς ότι κάποιοι μας οδηγούσαν στο να τις κάνουμε, μέσω των δήθεν παροχών (το τυράκι που λέμε) που μας έδιναν και της προπαγάνδας που έκαναν και κάνουν και που στις μέρες μας έχει εξελιχθεί σε επιστήμη. Το όλο θέμα είναι πολύ δύσκολο εδώ που έχει φτάσει να ανατραπεί με τα μυαλά που κουβαλάμε. Το διαίρει και βασίλευε καλά κρατεί, σε ένα λαό που την μεταξύ του φαγωμάρα την έχει στο «πετσί» του από την αρχαιότητα. Αυτό το ξέρουν καλά εκεί έξω. Στο τραγούδι μας «γιορτή» δεν έχουμε βάλει τυχαία το απόσπασμα από την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη που λέει “Ἂς ἑνωθοῦμε, ἂς πιαστοῦμε σφιχτά, ἂς σμίξουμε τὶς καρδιές μας, ἂς δημιουργήσουμε ἐμεῖς, ὅσο βαστάει ἀκόμα ἡ θερμοκρασία τούτη τῆς Γῆς, ὅσο δὲν ἔρχουνται σεισμοί, κατακλυσμοί, πάγοι, κομῆτες νὰ μᾶς ἐξαφανίσουν, ἂς δημιουργήσουμε ἕναν ἐγκέφαλο καὶ μιὰν καρδιὰ στὴ Γῆς, ἂς δώσουμε ἕνα νόημα ἀνθρώπινο στὸν ὑπερανθρώπινον ἀγώνα!”
Δεδομένου ότι το γέλιο είναι πηγή ζωής και το έχουμε όλοι μας ανάγκη…Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του Rous Fm, κάτι αστείο που σας έχει ενδεχομένως συμβεί σε κάποιο Live σας.
Υπάρχουν πολλές στιγμές γέλιου μεταξύ μας και σε κάθε live προσπαθούμε να παιρνάμε καλά. Μια όμως περίεργη αξέχαστη κωμικοτραγική κατάσταση είχε συμβεί πολύ παλιά σε ένα live. Συγκεκριμένα, ο τρελός υπερκινητικός μπασίστας μας Άκης Ζερβός καθώς έπαιζε και τα έδινε όλα σε ένα live, πέτυχε με το μπάσο του, όπως το σήκωσε στον αέρα, έναν μεγάλο σιδερένιο στρογγυλό πολυέλαιο που κρεμόταν πάνω από το κεφάλι του. Του κάναμε συστάσεις μεταξύ γέλιων να προσέχει, όμως το αποτέλεσμα ήταν στο επόμενο τραγούδι να ξεκρεμαστεί ο μισός πολυέλαιος και να του περαστεί καπέλο!!!κάπου πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη φωτογραφία με τον Άκη να κρατάει το μπάσο προς τα πάνω περικυκλωμένος από τον σιδερένιο πολυέλαιο….χαχαχα
Ευχαριστούμε πολύ Δώρα για την υποστήριξη και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στο σταθμό!
Να’ στε καλά παιδιά, σας ευχαριστώ για την συνέντευξη, εύχομαι να είστε γεροί και δημιουργικοί !!!
Οι ΚΑΡΜΑ είναι:
Μανωλαράκη Άννα (φωνή, programming, πλήκτρα)
Δρακονταειδής Βασίλης (πλήκτρα, φωνητικά)
Ζερβός Άκης (μπάσο)
Λογαράς Παύλος (ντραμς)
Ταβουλάρης Νίκος (ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα)
www.karmamusic.gr
Κοινοποίηση
Σχετικά με τον Δημιουργό
''Music is the drug, love is the medicine'' και τούμπαλιν...! ;) Με ανεξάρτητες παραγωγές! Eλληνόφωνο ροκ, Rock, Blues, Classic Rock, Rock n' Roll, Hard Rock, Metal, Funky, Soul, Reggae, low bap, hip-hop, R'n'B and more...!